lunes, 8 de diciembre de 2014

Transformant-se

En l'última observació que vàrem fer dels insectes pal vam trobar restes de la seva pròpia pell. Com a futures mestres ens plantegem les qüestions següents:

  • Què ha passat? 

Observem que s'ha produït un canvi en la pell i això és degut a què l'insecte ha crescut i ha deixat anar la pell anterior. Aquesta transformació s'anomena metamorfosi, però hi ha varis tipus de metamorfosi. En aquest cas, és la hemimetàbola (l'incompleta), ja que les cries són molt semblants als adults. 
Podríem dir que l'individu passa per diverses mudes fins transformar-se en individu adult sense passar per una etapa d'inactivitat i sense parar d'alimentar-se. També tenen menor nombre de segements corporals. En la última muda coneguda com a metamòrfica s'acaben de desenvolupar del tot. 

  • Quins canvis s'observen en els insectes? Tots  han perdut la seva pell?

Els canvis que s'observen és que els insectes han augmentat de tamany, però només aquells que han perdut la seva pell, els altres continuen tenint la mateixa mesura. 

  •  A quins els hi passa?
Aquest tipus de metamorfosi es dóna en alguns insectes i també en anèl·lids, equinoderms, mol·luscs i crustacis. És en aquest cas de metaformosi que les fases juvenils d'insectes són criades nimfes. Són exemples d'això les xinxes i les llasgostes que s'assemblen als seus pares, però que són més petites.


  • Tots els insectes els hi passa el mateix? 



Altres insectes, la majoria,  pateixen un  altre tipus de transformació, en aquest cas completa o també anomenada holometabòl,  com ara les papallones, les mosques, els escarbats... 







Fotografies fetes a l'aula en la última sessió d'observació.



No hay comentarios:

Publicar un comentario