jueves, 27 de noviembre de 2014

Què en sabem dels insectes?

Després d’un seguit d’entrades ens hem adonat que ens falta informació essencial per continuar amb el nostre treball de recerca dels insectes pal. Arribats en aquest punt:

  • Què són els insectes, quins animals hi pertanyen en aquest grup?
Al ser una pregunta molt teòrica proposaríem als alumnes que diguessin un exemple d’algun insecte per més tard, cada un d’ells de manera individual, busques informació on s’especifiqués de forma clara les dues preguntes anteriors. No obstant això, també hauríem de descobrir si el insecte triat pertanyia o no en aquest grup, per poder-ho debatre a classe. Per això, podem afirmar que un insecte pertany el grup d'animals més nombrós del planeta.  Aquest grup és tan nombrós a causa del fet que poden volar i s’han pogut expandir arreu del món. 

  • Són necessàries les ales per ser unes de les especies més nombroses de la terra?
Al cos es distingeixen tres parts: cap, tòrax i abdomen.

                              
Els insectes es diferencies d'altres antròpodes pel fet que el tòrax està proveït per 3 parells de potes i generalment 2 parells d'ales.


TÒRAX

En aquí hi trobem les ales, que són travessades per molts nervis, la qual cosa les fa més resistents, i es mouen per potents músculs situats a l'interior del tòrax. Hi ha insectes com els escarabats, les llagostes, el grills, etc... són més dures i la seva funció consisteix a cobrir i protegir el parell d'ales voladores quan estan plegades.

  • Tots els insectes tenen ales?

CAP

Té un parell d'antenes, diversos ulls senzills i un parell d'ulls compostos. En aquest punt és on ens preguntem:

  • Quina diferència hi ha entre aquests dos tipus d’ulls? És una qüestió que s’anirà reflexionant a partir de l’observació de diferents insectes estudiats a classe. I a final de semestre s’exposaran les diverses opinions per tal de veure els punts en comú fins descobrir la realitat d’aquest dubte. 

A més a més, els insectes tenen a la part inferior la boca. N’hi ha de diverses, però depenen de la seva funció: mastegar, xuclar, picar, mossegar, rascar, etc.


ABDOMEN

A cada costat s'obren uns petits orificis, per on entra l'aire a l'aparell respiratori. L'aparell excretor, el circulatori i el sistema nerviós són semblants als dels altres artròpodes, encara que, en alguns casos, aquest últim pot estar bastant més desenvolupat, cosa que permet el comportament social que podem observar en insectes com les abelles i les formigues. L'aparell digestiu és molt llarg, la qual cosa els permet digerir els aliments amb més eficàcia que altres artròpodes. 


- Aquí podriem trobar la resposta d'algunes de les qüestions anteriors:


No hay comentarios:

Publicar un comentario